8 Gewoontes om acne te vermijden

Foto van auteur

By Bruno

Als je huid regelmatig uitbreekt met acne – zelfs als het maar één puistje per keer is – is het de moeite waard om dit te onderzoeken. Er is meestal een aanwijsbare oorzaak voor deze patronen en deze zijn gemakkelijker te diagnosticeren. Vaak kunnen ze worden gekoppeld aan een gewoonte (of het ontbreken ervan), en met een eenvoudige oplossing kunnen deze vervelende puistjes vaak worden voorkomen.

In veel gevallen kun je dit zelfs zonder de hulp van een dermatoloog oplossen. Begrijp me niet verkeerd – bij chronische of ernstige gevallen van acne moet je zeker een dermatoloog raadplegen, omdat deze vaak alleen kunnen worden behandeld met voorschriften en geavanceerde apparatuur. (Ik raad zelfs een retinol-recept aan als je huid te maken heeft met lichte tot matige acne, en niet alleen bij hevige uitbraken. Dat komt omdat de anti-acne krachten van retinol samen gaan met onmiskenbare schoonheidsvoordelen.) Maar als het ergste wat je hebt een paar puistjes elke paar maanden is, of één per paar weken, dan is het waarschijnlijk zo simpel als het doorlopen van je dagelijkse routine en de simpele oplossing te nemen. Hier zijn acht zaken om te overwegen.

Creëer balans in je verzorgingsroutine

Of je nu kiest voor een minimale routine (reinigen, exfoliëren, hydrateren) of graag wat complexiteit toevoegt (serums, toners, maskers), zorg ervoor dat alles in harmonie is. Als je van nature een vette huid hebt of gevoelig bent voor acne, dan moet je op zoek gaan naar producten die de situatie niet verergeren (begin met het kiezen van niet-comedogene oliën, zoals arganolie). Gebruik zachte reinigers en volg altijd intensieve behandelingen (zoals een peeling, poriënreinigend masker of zelfs het scheren met een scheermes) met een voedende, herstellende hydrator. Dit is de meest algemene tip op deze lijst, maar het staat niet voor niets bovenaan: jouw huidverzorgingsroutine moet doelgericht en doordacht zijn, van begin tot eind, zelfs als het slechts drie stappen zijn.

Verbeter je pre- en post-workout protocol

Wacht niet een uur om je gezicht te wassen na een intense training. Als je liever niet doucht op de sportschool – eerlijk gezegd begrijpen we dat – pak dan een gezichtsdoekje om de huid direct te reinigen en eindig met een beetje moisturizer.

Vervang je kussenslopen en handdoeken wekelijks

Zelfs als je met een schoon gezicht naar bed gaat, breng je de volgende 8 uur door met je gezicht en haar tegen dat kussen gedrukt. Tel daarbij nog eventueel zweten, kwijlen en de opbouw van nachtcrème bij op… die kussenslopen zijn na een week net zo schoon als een keukenspons. Je begrijpt het punt: je moet je kussenslopen regelmatig wassen, om dezelfde reden als dat je je ondergoed, sportkleding, sokken en handdoeken moet wassen. Ja, zelfs handdoeken. Is er een reden waarom je geen paar extra sets kussenslopen en handdoeken kunt aanschaffen en ze in een constante, frisse rotatie kunt houden? Nee, die is er niet.

Houd je slaapomgeving gehydrateerd

Wanneer de lucht droog is, onttrekt deze vocht uit elke mogelijke bron, inclusief je huid. Dit betekent dat zelfs de meest olieachtige gezichten droge huidproblemen kunnen ervaren in de hoogte van de winter en in de zomer wanneer de airconditioning op volle toeren draait. Het is belangrijk om extra waakzaam te zijn over je slaapomgeving, omdat je hier voor urenlang stil ligt en je huid de kwaliteit van de lucht in die kamer weerspiegelt. Zorg daarom in de winter voor een werkende luchtbevochtiger en let in de zomer op de airco-niveaus. Als je de airco echt hoog wilt zetten, zorg er dan voor dat je nachtelijke verzorgingsroutine in de zomer net zo krachtig is als in de winter. Een vochtinbrengende crème voor het slapengaan kan een beschermend schild over je huid creëren en vochtverlies voorkomen. Je teint zal je dankbaar zijn.

Stop met je gezicht aan te raken

Je vingers zijn smerig van je telefoon, je toetsenbord, je haar, de lichtknoppen, kraanhandvatten, deurknoppen, enzovoort. Zelfs als je voorzichtig bent met desinfecteren en constant wassen, is er geen reden om aan te nemen dat je handen ooit schoon genoeg zijn om je gezicht aan te raken. Het smeekt om een uitbraak.

Pas je dieet aan

Hoewel je genetica een grote rol speelt in hoe je lichaam voedsel verwerkt en hoe het van invloed is op je huid, zijn er nog steeds universele regels die voor iedereen voordelen opleveren. Allereerst, verminder de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen je poriën verstoppen en zijn over het algemeen niet goed voor je gezondheid. Alcohol kan de huid uitdrogen en leiden tot puistjes, dus probeer het gebruik ervan te beperken, vooral in de dagen voorafgaand aan belangrijke evenementen of fotoshoots. Als je vaak last hebt van puistjes na het eten van pizza, nacho’s of melk, is het de moeite waard om je zuivelinname te verminderen en te zien hoe je huid daarop reageert. Belangrijker nog, je moet gehydrateerd blijven. Het maakt niet uit of het irritant is om 17 keer per dag naar de wc te moeten. Drink water. Drink veel water. Maak er een gewoonte van.

Zorg voor voldoende nachtrust

Het is opmerkelijk hoe goed slaap voor je is – inclusief voor je huid – aangezien het lichaam zichzelf ’s nachts vernieuwt. Elke lichamelijke functie profiteert van een volledige nachtrust van 7 tot 8 uur. (Des te meer reden om een goede nachtcrème te gebruiken.) En omdat goed uitgerust blijven de cortisolspiegel laag kan houden, betekent dit minder stress in je systeem, wat resulteert in minder uitbraken en sterke werking van al je lichaamssystemen.

Probeer stress te verminderen

Het verminderen van stress kan ontzettend gunstig zijn voor je huid, omdat stress ervoor kan zorgen dat de cortisolspiegels in je lichaam stijgen en je talgklieren stimuleren, wat kan leiden tot puistjes. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om simpelweg “minder gestrest te zijn”, zijn er stappen die je kunt nemen om stress op je lichaam te verminderen. Je hoeft niet per se je baan op te zeggen, maar zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor ontspannende activiteiten zoals een lange wandeling en geef prioriteit aan een goede nachtrust.

Auteur

  • Bruno

    Levensgenieter, vooral van lekker eten en koele biertjes na een dagje klussen. Fan van elk Belgisch bier, maar toch in goede conditie dankzij een passie voor sport. Tevens niet beschaamd om zichzelf modieus te noemen. Tevens tevens ook schrijver op besteparfums.com

    Bekijk Berichten

Plaats een reactie