Onder de basisstappen voor huidverzorging is exfoliatie wellicht de meest ingewikkelde. Je gezicht wassen lijkt vanzelfsprekend genoeg en het gebruik van een vochtinbrengende crème is vanzelfsprekend voor een goed gevoede huid. Maar exfoliatie is minder intuïtief: je moet dode huidcellen wegscrubben om de huid glad en helder te houden en om poriën vrij te houden. Maar je mag niet te hard wrijven, anders kan je roodheid en andere problemen veroorzaken. Lees hier alles over over-exfoliatie.
De meeste mensen denken dat een exfoliator een fysieke scrub moet zijn, zoals je misschien eerder hebt gebruikt. En hoewel deze scrubs zeker werken om de huid te verzachten, is het moeilijk om de perfecte balans te vinden bij het gebruik ervan. Ten eerste verschillen scrubs enorm in termen van hun korreligheid. Sommige scrubs durf je niet meer dan twee keer per week te gebruiken, terwijl andere zo zacht zijn dat je ze dagelijks kunt gebruiken. Ten tweede heeft niet elk deel van je gezicht dezelfde mate van exfoliatie nodig, en het is meestal niet iets dat je simpelweg aan je huid kunt zien of voelen. Ten slotte, wie zegt dat je alleen cellen aan het oppervlak van je huid moet verwijderen? Sommige zitten al vast in je poriën en je hebt iets nodig dat die ook verwijdert.
Daarom stellen we voor om over te stappen op chemische exfolianten. Ze komen ook in verschillende intensiteiten, van een zacht poriën ontstoppend serum tot een masker van 15 minuten tot een volledige gezichtspeeling. Chemische exfolianten zijn een doeltreffendere manier om dode huidcellen gelijkmatig te verwijderen – aan het oppervlak, in de poriën of beide.
Hoe werken chemische exfolianten?
Deze exfolianten dringen zachtjes door de huidlagen heen en breken de dode huidcellen af door middel van chemische reactie. De afschilfering van dode huidcellen kan ingrijpend of oppervlakkig zijn, afhankelijk van het type exfoliant dat wordt gebruikt en de sterkte ervan.
Zuren zijn de meest voorkomende chemische exfolianten en ze variëren in sterkte en doel. Veel van deze ingrediënten zijn afgeleid van natuurlijke bronnen zoals fruit, en velen komen ook van nature voor in ons eigen lichaam. Dus het is niet alsof je hier een giftig laagje zuur op je gezicht aanbrengt. Net zoals hyaluronzuur een geweldig ingrediënt is om de vochtbalans van je huid te verbeteren, zijn andere stoffen zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur fantastische exfolianten.
Chemische exfolianten maken meestal gebruik van een van de volgende soorten ingrediënten om dit te bereiken:
Alpha hydroxy zuren, ofwel AHAs
De meest voorkomende zijn melkzuur en glycolzuur. Deze zuren lossen cellen aan het oppervlak van de huid op. Ze helpen om helderdere en gezondere huidcellen naar het oppervlak te brengen – exfoliatie in de meest traditionele zin. Op deze manier kun je verstopte poriën voorkomen en de textuur van het huidoppervlak verbeteren.
Beta hydroxy acids, of BHAs
De meest voorkomende is salicylzuur. In tegenstelling tot AHAs zijn BHAs oplosbaar in olie en kunnen ze doordringen in het oppervlak van de huid. Deze zijn geweldig voor mensen met acne omdat ze de poriën beter kunnen reinigen en dode huidcellen van binnenuit kunnen oplossen; ze zijn vaak ook ontstekingsremmend en kalmeren roodheid en zwelling die gepaard gaan met puistjes.
Poly hydroxyzuren, of PHA’s
In de meeste gevallen vind je formules met gluconolactone, galactose en lactobionzuur. Deze lijken erg op AHAs, maar zijn zachter voor de huid dankzij hun grotere moleculen. Ze dringen minder diep door dan AHAs en zijn daarom zeer geschikt voor gevoelige huidtypen – vooral mensen met rosacea of eczeem.
Trichloorazijnzuren, of TCAs
Deze bieden een diepere peeling en zijn beter geschikt voor het omkeren van hyperpigmentatie, tekenen van veroudering, melasma en zelfs littekens. Ze worden vaak gebruikt in klinische peelingen die alleen door professionals kunnen worden uitgevoerd.
Fruitenzymen
De meest voorkomende enzymen zijn afkomstig van papaja of peer. Mensen met een gevoelige huid hebben misschien moeite met AHAs, BHAs en TCAs, maar gelukkig werken fruitenzymen vaak beter. Fruitenzymen zorgen voor een zachtere exfoliatie. De enzymen breken de keratine-eiwitten af die zich in die oude huidcellen bevinden, waardoor er frisse, nieuwe en helderdere cellen onder het oppervlak tevoorschijn komen.
Waarom kiezen voor chemische exfolianten ipv een fysieke scrub?
We willen niet suggereren dat fysieke gezichtsscrubs slecht zijn (en ook niet voor lichaamsscrubs). We vinden alleen dat meer mensen ook een soort chemische exfoliant zouden moeten gebruiken, of het nu gaat om een maandelijkse peeling of een BHA-serum naast een oppervlakkige scrub.
Het belangrijkste voordeel van chemische exfolianten is dat ze met één toepassing meerdere lagen dode huid kunnen verwijderen, terwijl scrubs meestal alleen gericht zijn op die oppervlakkige, buitenste laag.
Een ander voordeel van chemische exfolianten is dat ze doorgaans beter zijn voor mensen met een gevoelige huid, die vaak last hebben van de wrijving van fysieke scrubs. Een licht peelingmasker met fruitenzymen zal wonderen doen voor de gevoelige huid, de teint en textuur van de huid verbeteren en hyperpigmentatie en oppervlakkige rimpels verminderen.
De risico’s van chemische exfoliatie
Bij chemische exfolianten moet je overmatig gebruik vermijden. Deze producten moet je niet dagelijks gebruiken – je moet je huidcellen de tijd geven om zich te vernieuwen voordat je de nieuwe bovenste laag verwijdert. Te veel exfoliatie, met scrubs of chemicaliën, leidt alleen maar tot uitslag, roodheid, droogheid en puistjes. Iedereens huid is anders, maar 1-2 keer per week is een goede basis om overmatig exfoliëren te voorkomen.