Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Foto van auteur

By Bruno

Een regelmatig goede nachtrust kan je leven drastisch veranderen. Als de voordelen van kwalitatieve slaap in een flesje verkocht konden worden, zou het zonder twijfel een bestseller zijn. Ondanks het feit dat de positieve effecten van een goede nachtrust algemeen bekend zijn, hebben de stressoren van de afgelopen jaren en het dagelijkse leven ertoe geleid dat mensen minder slapen. Het is een uitdaging om deze trend te doorbreken. Als we manieren bedenken om onze algehele gezondheid te verbeteren, focussen we meestal op acties, zoals meer bewegen, extra vitamines of een streng dieetplan. Echter, voor een goede nachtrust is de omgekeerde aanpak nodig. Door te leren minder te doen en te prioriteren op rustgevende slaap, kunnen we onze waakuren aanzienlijk verbeteren.

Een goede nachtrust kan bijdragen aan gewichtsverlies en het verbeteren van de fysiek.

Als je streeft naar een fysiek aantrekkelijk uiterlijk, is tijd doorbrengen in bed net zo belangrijk als trainen in de sportschool. Hoewel gewichtsverlies nog grotendeels een mysterie is, weten we wel dat kwalitatief goede slaap van cruciaal belang is bij het bereiken van een betere fysiek. Om je esthetische doelen en spiergroei te ondersteunen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt.

Tijdens de slaap wordt ongeveer 95% van het menselijke groeihormoon geproduceerd. Als je bijvoorbeeld aan krachttraining doet, worden je spieren afgebroken. Het herstel en de spiergroei waar je op mikt, vinden ’s nachts plaats. Zonder een goede nachtrust na het sporten, zelfs als je hard traint, zal je geen vooruitgang zien.

Vermoeidheid kan ook ons impulsbeheer verminderen en ons vermogen om zinvol te sporten belemmeren, waardoor het gemakkelijker wordt om de sportschool over te slaan of te kiezen voor een ongezond ontbijt zoals een koekje in plaats van een appel. Mensen die slaaptekort hebben, hebben 33% meer kans om in de komende 16 jaar 15 kilogram aan te komen dan mensen die wel voldoende slapen.

Slaap ondersteunt de immuniteit en spijsvertering

Als je te weinig slaapt, kan je lichaam niet optimaal presteren. Het immuunsysteem en de spijsvertering lijden hieronder als we hen herhaaldelijk de nodige rust ontnemen. Het vinden van de juiste balans in slaap is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je de juiste energie uit voeding haalt en om eventuele ziektes te bestrijden.

Het immuunsysteem heeft slaap nodig om te herstellen van het bestrijden van pathogenen die we in het dagelijks leven tegenkomen. Ook de spijsvertering is afhankelijk van slaap om je maagdarmkanaal regelmatig te houden. Zonder de juiste slaap worden we vaker ziek of herstellen we nooit volledig van een kleine ziekte, zoals een verkoudheid. Indigestie komt bijna dagelijks voor, gevolgd door een opgeblazen gevoel en ongemak. Onze spijsvertering heeft slaap nodig om voedingsstoffen op te nemen en vitaminen en mineralen goed op te slaan.

Slaap draagt bij aan een langer leven

Een team van experten heeft gegevens van drie verschillende studies geanalyseerd en ontdekte dat minder dan vijf uur slaap per nacht het risico op overlijden met maximaal 15% kan verhogen. Zelfs een bescheiden afname van slaap – laten we zeggen, een vrij normale zes tot zeven uur per nacht – is in verband gebracht met een verhoogd risico op verkalking van de kransslagaders, wat kan leiden tot hartaanvallen en hartziekten. Er is bovendien steeds meer bewijs voor een verband tussen slaapapneu en cardiovasculaire aandoeningen zoals beroertes, hypertensie en een onregelmatige hartslag.

Slaap verbetert je humeur en mentale gezondheid

Voldoende slaap krijgen is cruciaal om een goede stemming en mentale gezondheid te behouden. Onderzoek heeft aangetoond dat slaapproblemen vaak worden geassocieerd met angst, depressie en ADHD. Hoewel de relatie tussen slaap en mentale gezondheid complex en tweerichtingsverkeer is, kan het verbeteren van slaapgewoonten een positieve invloed hebben op deze aandoeningen.

Het is belangrijk om slaap prioriteit te geven en een consistente slaaproutine te creëren om de emotionele welzijn en relaties te verbeteren. Het is een eenvoudige verandering in levensstijl die een aanzienlijke invloed kan hebben op de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Auteur

  • Bruno

    Levensgenieter, vooral van lekker eten en koele biertjes na een dagje klussen. Fan van elk Belgisch bier, maar toch in goede conditie dankzij een passie voor sport. Tevens niet beschaamd om zichzelf modieus te noemen. Tevens tevens ook schrijver op besteparfums.com

    https://dudespot.nl info@dudespot.nl Bruno

Plaats een reactie