Wat is over-exfoliatie en hoe vermijd je deze skincare fout?

Foto van auteur

By Bruno

Exfoliatie vormt één derde van de basis huidverzorgingsroutine. Het verwijderen van dode huidcellen is een sleutel tot een heldere teint en een uniforme huidskleur. Maar overmatige exfoliatie kan problematisch zijn. Als je er op je best uit wilt zien, is exfoliëren belangrijk, maar het is ook een proces waarbij je gemakkelijk te ver kunt gaan en eruit kunt zien alsof je een week lang aan het blozen bent.

Dus de vraag is: hoe vaak moet iemand exfoliëren? Te veel exfoliatie heeft namelijk behoorlijk ernstige en pijnlijke gevolgen, zoals roodheid, irritatie, gevoeligheid en schilfering.

Helaas is er geen enkelvoudig antwoord op hoeveel te veel is. Exfoliatie is niet voor iedereen gelijk. De vernieuwing van de huid en gevoeligheid variëren van persoon tot persoon. Het is zelfs niet voldoende om te weten hoe vaak iemand exfolieert, omdat producten onderling sterk verschillen in kracht. Het vinden van de juiste balans – de frequentie die voor jou werkt en het product dat het beste werkt – is iets wat je zelf moet bepalen.

Maar wellicht kunnen we je een zetje in de goede richting geven.

Er zijn twee soorten van exfoliatie

Ten eerste zijn er chemische exfolianten, die zachtjes dode huidcellen kunnen oplossen terwijl ze ook de celvernieuwing in de huid versnellen. Dit bevordert de snelle vernieuwing van hyperpigmentatie – donkere vlekken – en verkleint de verschijning van poriën.

Ten tweede zijn er fysieke scrubs, die doffe, dode huidcellen wegpoetsen en de gezondere, helderdere cellen naar de oppervlakte brengen. Dit houdt de huid glad en speelt ook een rol bij het voorkomen van verstopte poriën. Exfoliërende scrubs zijn ook een geweldige manier om dode huidcellen te verwijderen voordat je gaat scheren, om scheerirritatie en ingegroeide haren te voorkomen.

Chemische exfolianten vereisen weinig tot geen wrijving en zijn minder verstorend voor de huidbarrière dan agressieve fysieke scrubs. Chemische exfolianten die alfa-hydroxyzuren (AHA’s, zoals melkzuur) of bèta-hydroxyzuren (BHA’s, zoals salicylzuur) bevatten, zijn bijvoorbeeld ook geweldig voor een huid die gevoelig is voor acne en hyperpigmentatie.

Maar dat is geen kritiek op fysieke scrubs. Iedereen die ooit een schurende eeltverwijderaar heeft gebruikt, kent de voordelen van het wegpoetsen van dode, onooglijke huid. De resulterende gladheid voelt ongelooflijk. Natuurlijk heb je op je gezicht te maken met veel gevoeligere, grillige huid.

Hoe herken je over-exfoliatie?

Aangezien de regels voor over-exfoliatie van persoon tot persoon verschillen, is het een kwestie van “je weet het wanneer je het ziet”. Wanneer iemand te veel exfolieert, kan de huid rood worden, gevoelig aanvoelen en een branderig gevoel hebben. Moeilijk te missen!

Gelukkig is het een vrij eenvoudige fout om te vermijden als je exfoliatie zorgvuldig benadert. Doe allereerst onderzoek naar de ingrediënten en doe vervolgens een plektest op je huid: breng een kleine hoeveelheid van een chemische exfoliant aan op je binnenarm of nek. Wacht een paar dagen om te beoordelen of je een slechte reactie hebt. Begin met chemische formules met een lagere concentratie en gebruik deze slechts één of twee keer per week. Verhoog de frequentie, hoeveelheid of sterkte niet zonder vergelijkbare plektesten uit te voeren.

Bij fysieke scrubs kies je voor een zachtere textuur en begin je met een wekelijkse aanpak. Werk naar twee keer per week toe zodra je weet dat je huid het kan verdragen.

Bij elk teken van over-exfoliatie leg je het product aan de kant totdat je huid volledig is hersteld. (En overweeg om het product te vervangen als je denkt dat de formule de schuldige is, maar niet als het eigenlijke probleem ligt bij jouw overmatig gebruik).

Als dit gebeurt, is het het beste om je exfoliatieroutine op pauze te zetten en de huid te hydrateren om het te kalmeren en de huidbarrière te herstellen. Het opnieuw starten met een lager percentage chemische exfolianten of het verminderen van de frequentie van je exfoliatie kan helpen om je huid weer op het goede spoor te krijgen.

Tot slot, overweeg hoe je exfoliatie werkt met andere mogelijk irriterende ingrediënten. Vaak kan het gecombineerde gebruik van retinoïden en chemische exfolianten de irritatie van de huid verhogen.

Auteur

  • Bruno

    Levensgenieter, vooral van lekker eten en koele biertjes na een dagje klussen. Fan van elk Belgisch bier, maar toch in goede conditie dankzij een passie voor sport. Tevens niet beschaamd om zichzelf modieus te noemen. Tevens tevens ook schrijver op besteparfums.com

    https://dudespot.nl info@dudespot.nl Bruno

Plaats een reactie